
PLACES OF PUBLIC ENTERTINMENT (POPE) ASSESSMENT 
  

 

 

Pursuant to Section 49 of the Building Act 1993 a person must not “conduct” a “public entertainment” in a “place of public entertainment” 
unless an Occupancy Permit (POPE permit) has been issued by the Municipal Building Surveyor or a Private Building Surveyor which permits its 
use for the entertainment.  

These requirements relate to “public entertainment” held within certain building(s) and also certain outdoor events held at a place. 
Community based organisations are often exempt from needing a POPE permit, depending on certain criteria being met.  

DEFINITIONS  
A “place of public entertainment” means –  

 a class 9b building (public building) with an area greater than 500m2, 

 a place (outdoor) with an area greater than 500m2 which is enclosed or substantially enclosed, or which admission can be gained by 
payment of money or the giving of other consideration, 

-and which is intended to be used for the purpose of providing “public entertainment”. 

“public entertainment” is defined as an entertainment or meeting which admission may ordinarily be gained by members of the public.  

“conduct” means to have a direct or pecuniary interest in the proceeds or profit of the entertainment.  

“community based organisation” means a body, whether or not it is a corporate body, that—  
a. is not established primarily for the purposes of profit or gain; and 
b. does not distribute any part of any profit or gain made in the conduct of its activities to any member of the organisation; and 
c. operates in a community wholly for— 

i. philanthropic or benevolent purpose, including the promotion of art, culture, science, religion, education or charity; or 
ii. any sporting or recreational purpose, including the benefiting of any sporting or recreational club or association. 

 
WHEN DO YOU NEED A POPE PERMIT? – Community based organisations  

Question 1. Is the “public entertainment” being conducted by a “community based organisation” 

(see definition)?  Yes  No  

Question 2. Is the “public entertainment” being conducted at a place (outdoor)?  Yes No  

Question 3. Is the number of persons at the place at any one time, less than 5000?  Yes No  

If you have answered yes to questions 1 and 2 and 3, a POPE permit is not needed. 

WHEN DO YOU NEED A POPE PERMIT? – Individuals or other organisations 
Question 4. Is the building or place used or intended to be used for the purpose of  
“public entertainment” (see definition)?  Yes  No  

Question 5. Does the building or place have an area greater than 500m2?  Yes  No  

Question 6. Is the place enclosed or substantially enclosed?  Yes   No  
Note: enclosed or substantially enclosed is considered to be a controlled space (by fencing, structures, 

 or natural features) that a reasonable person would see as being an exclusive area. 

Question 7 - Is admission to the place gained by payment of money or giving of other consideration?  Yes  No  

If you have answered yes to questions 4 and 5 and either question 6 or 7, a POPE permit is needed. An application for 
Occupancy Permit for a Place of Public Entertainment must be made to the Municipal Building Surveyor.  

HOW TO APPLY FOR A POPE PERMIT?  

 Use this link to download the application form 

 Complete all sections 

 Make application and payment either: 
o In person at Councils Colac office at 2-6 Rae Street COLAC or 
o By mail to:   Municipal Building Surveyor 

 Colac Otway Shire 
 PO Box 283 
 COLAC VIC 3250  
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PRESCRIBED TEMPORARY STRUCTURES  
Sometimes a place of public entertainment (POPE) will feature one or more prescribed temporary structures.  
Prescribed Temporary Structures are:  

 Tents, Marquees or Booths with a floor area greater than 100 m2.  

 Seating stands for more than 20 persons.  

 Stages or platforms (including sky borders and sky wings) exceeding 150 m2 floor area.  

 Pre-fabricated buildings exceeding 100 m2 other than those placed directly on the ground surface.  

The siting / locating of any prescribed temporary structures must be approved by Councils Municipal Building Surveyor. Other 
requirements apply to prescribed temporary structures. These include:  

a. The issuing of an Occupancy Permit for the prescribed temporary structure(s) from the Victorian Building Authority.  
b. The erection of a prescribed temporary structures must be carried out by a registered temporary structures practitioner 

in the appropriate category.  
c. A Certificate of Compliance-Inspection must be issued by a registered temporary structures practitioner in the 

appropriate category, after the structures has been erected.  
d. The Certificate of Compliance-Inspection and Occupancy Permit (issued by the VBA) is to be displayed on / within the 

prescribed temporary structure.  
 
HOW TO APPLY FOR SITING APPROVAL OF A PRESCRIBED TEMPORARY STRUCTURE?  

 Use this link to download the application form  

 Complete all sections  

 Make application and payment either: 
o In person at Councils Colac office at 2-6 Rae Street COLAC or 
o By mail to:   Municipal Building Surveyor 

 Colac Otway Shire 
 PO Box 283 
 COLAC VIC 3250  
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